Den senaste tidens fall av matfusk, då bland annat hästkött sålts som nötkött har fått EU parlamentets ledamöter att 2014-01-14 anta en resolution att se över reglerna för märkning av mat, öka kontrollerna och titta närmare på hur livsmedelskedjan fungerar.
Risken för fusk ökar i och med att matproduktionen är komplex och gränsöverskridande samtidigt som kontroller och påföljder är i huvudsak nationella angelägenheter. Organiserad brottslighet även börjat få upp ögonen för detta.
I resolutionen framhålls att det snabbt måste tas fram en harmoniserad definition på EU nivå för att stärka EU:s kontor för livsmedel och veterinärfrågor(FVO) som kontrollerar att kraven följs. Parlamentet anser också att ett nätverk mot livsmedelsbedrägerier inrättas och att DNA-tester ska användas oftare för att hindra fusk.
Det krävs även bättre kontroller av fryst mat och att EU tar fram en lag om obligatorisk märkning av kött och fisk som anger om produkterna har frysts samt hur många gånger och under hur lång tid det varit fryst.
För att förbättra spårbarheten bör det bli obligatoriskt med märkning av ursprungsland, särskilt för köttbaserade varor.
Parlamentet anser att medlemsstaterna bör fastställa böter för livsmedelsbedrägerier som åtminstone är dubbelt så höga som den uppskattade ekonomiska fördel som eftersträvas genom den bedrägliga verksamheten.När fusket hotar folkhälsan bör EU länderna införa straffrättsliga påföljder.
Bakgrunden till resolutionen är bland annat försäljnimg av hästkött som nötkött, vägsalt har sålts som bordssalt, dioxinförgiftat fett för foderframställning samt felaktig märkning av fisk och skaldjur. Jag tycker att resolutionen är en bra början att jobba vidare med för ökad livsmedelssäkerhet i EU.
Leave a Reply